Υπηρεσίες στήριξης Ανάπηρων Χρηστών

 

 

 

 

 

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου διαθέτει σταθμό εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) σε προσβάσιμο σημείο.

Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με το απαραίτητο λογισμικό και υποστηρικτικό υλικό προκειμένου να καθιστά προσβάσιμη τη γνώση και την πληροφορία στους ανάπηρους χρήστες της βιβλιοθήκης.

Στο σταθμό εργασίας θα βρείτε υπολογιστή στον οποίο έχει εγκατασταθεί το λογισμικό SUPERNOVA Reader Magnifier, που συνδυάζει μεγέθυνση και ανάγνωση οθόνης με ταυτόχρονη απεικόνιση σε πινακίδα Braille. Ακόμη θα βρείτε εγκατεστημένα το PhonAesthesia Visual, για να ακούει ο χρήστης ελληνική φωνή υψηλής ποιότητας και το WinBraille, για την μετατροπή ενός κειμένου σε μορφή εκτυπώσιμη σε Braille.

Ο υπολογιστής συνοδεύεται από έναν εκτυπωτή Braille μηχανογραφικού χαρτιού, και μία πινακίδα Braille, καθώς και από το πολυμηχάνημα SARA (Scanning and Reading Appliance).

Το SARA είναι ένα εύκολο στη χρήση πολυμηχάνημα σάρωσης και ανάγνωσης τεκμηρίων, το οποίο χρησιμοποιεί ένα δυνατό λογισμικό οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. Η φωνή τροποποιείται και ως προς το ρυθμό ανάγνωσης και ως προς την ένταση. Είναι, επίσης, δυνατή η αποθήκευση του προσβάσιμου βιβλίου. Ακόμη, είναι δυνατή η σύνδεση της πινακίδας Braille στη USB θύρα του μηχανήματος.

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν μεγέθυνση κατά την ανάγνωση η Βιβλιοθήκη διαθέτει κλειστό κύκλωμα μεγέθυνσηςτεκμηρίων με οθόνη 19 ιντσών. Αντίστοιχη λειτουργία διαθέτει και το SARA.

Συλλογή με Προσβάσιμα Βιβλία για τους Εντυπο-ανάπηρους Χρήστες.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β2065 24.10.2007) «Αναπαραγωγή έργου πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος τυφλών και κωφαλάλων, και επέκταση της ρύθμισης σε άλλες κατηγορίες ατόμων
με αναπηρίες», η Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου λειτουργεί ως αρμόδιος φορέας για την αναπαραγωγή έργων, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στους δικαιούχους εντυπο-ανάπηρους χρήστες.


Στο Πάντειο διαθέτουμε συλλογή προσβάσιμων τεκμηρίων σε pdf, word, daisy, epub και mp3. Το υλικό αυτό διατίθεται πλέον μέσω της της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών AMELib.  Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι εγγράφονται στην υπηρεσία και αποκτούν το δικαίωμα πρόσβασης στη συλλογή αλλά και τη δυνατότητα να ζητήσουν οι ίδιοι τη μετατροπή των βιβλίων που χρειάζονται για τις σπουδές τους. 

 

 Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο ανάπτυξης των δράσεων φοιτητικής μέριμνας, απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για εθελοντική στελέχωση της AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library). Η AMELib στοχεύει στην άρση των εμποδίων για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

Οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να στελεχώσουν ομάδες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων για την ανάπτυξη δράσεων φωνητικής ανάγνωσης (ή επιμέλειας) έντυπου υλικού της βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να είναι προσβάσιμο για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες. Ο χρόνος και οι ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς θα είναι προσαρμοσμένες στο ωράριο και το πρόγραμμα των εθελοντών.

Κίνητρα / Οφέλη:

·         Εκπαίδευση στην Ανάπτυξη Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας για τα Άτομα με Αναπηρία

·         Διαπιστευμένη Προϋπηρεσία από τη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου

Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τον Δρ. Ν. Κουραχάνη στο n.kourachanis@gmail.com και την κ. Γεωργία Γραμματικού στο amelibpan@gmail.com

Δηλώσεις συμμετοχής στην ομάδα στήριξης της AMELib   goo.gl/forms/PE2gfUU9BuSWn1pV2

https://goo.gl/forms/PE2gfUU9BuSWn1pV2